söndag 15 januari 2012

3-rätters middag

Bjöd på en tre rätters middag igår och till förrätt blev det:

Kräftröra på rågbröd

1 burk kräftstjärtar
½ dl crème fraiche
1 dl majonnäs
finrivet skal av 1 citron
½ dl finskuren dill
1 tsk kummin
1 krm salt
1 krm peppar
100 g laxrom

Häll av kräftstjärtarna och pressa ut vätskan.
Blanda med crème fraiche, majonnäs, citronskal och dill.
Stöt kumminen i en mortel och tillsätt den och kryddorna i röran.
Klicka kräftröran på rågbröd.
Toppa med rommen och garnera ev med citronklyfta och dillvippa.

Recept hämtat från kokboken:
"Sveriges nya landskapsrätter"


Till varmrätt serverades det:

Kotlett i vinbärssås

500 g kotlett, fläskfilé el fläskytterfilé

Marinad:
1 msk honung
1 msk olja
1 tsk ingefära

Sås:
2 dl köttbuljong
3 msk gelé el saft av svarta el röda vinbär
1 ½ msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
3 tsk dijonsenap
2 tsk soja

Blanda samman marinaden och pensla köttet.
Krydda med salt och peppar.
Stek i ugn 175 grader ca 30 minuter.
Koka upp ingredienserna till såsen.
Servera med kokt potatis och vinbärsgelé.

Och middagen avslutades med:

Körsbärstårta

200 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg

Fyllning:
3 äggulor
1 dl florsocker
250 g körsbärssylt
3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan och blanda med kakao och ägg till en jämn smet.
Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant.
Häll i smeten och ställ in i ugnen 15-20 minuter.
Låt kakan kallna i formen.
Lossa kanten från formen och spänn fast igen.

Vispa äggulor och florsocker pösigt.
Vispa grädden och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Rör ner sylten lite i taget.
Häll fyllningen på tårtbottnen.

Ställ formen i frysen, gärna över natten.
Riv chokladen grovt.
Tårtan behöver inte tas fram i förväg, för den tinar fort.

Då jag inte hittade körsbärssylt tog jag marmelad i stället och det funkade nog precis lika bra.

Recept hämtat från kokboken:
"Sveriges nya landskapsrätter"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar