torsdag 13 oktober 2011

Kakor

Kola och Amarettokakor

300 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk sirap
2 msk amaretto
7,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst.
Blanda ner amaretton och mjölet blandat med bakpulvret.
Dela degen i två delar och rör ner kakaon i den ena.
Knåda ihop de båda degarna lätt och dela i 10 bitar.
Rulla varje del till fingertjocka längder och lägg dem två åt gången på bakpappersklädd plåt.
Platta till dem något.
Grädda i 10-12 minuter.
Skär längderna varma i sneda bitar.

Kladdkaka med kokostosca

Kaka:
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
7 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smält smör

Tosca:
75 g smör
2 dl socker
1 ¼ dl vispgrädde
1 dl sirap
1 påse kokos

Vispa ägg och socker.
Blanda i övriga ingredienser.
Grädda 13-15 min i 200 grader i långpanna som klätts med bakplåtspapper.
Rör ihop allt till toscasmeten i en kastrull.
Sjud i 5 min.
Rör om då och då.
Bred över kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin färg.
Skär i bitar när kakan svalnat lite.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar