söndag 16 oktober 2011

Tårta till 40-årsfest & bröllop

Tårtbotten

Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl (gör den mer luftig men kan uteslutas helt för en mer kompakt botten)
Bakpulver
Tre lika stora glas


Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet).
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först.
För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) används så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

Tillbaka till beskrivningen:
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge.Blanda i mjölblandningen och bakpulver.


Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

Recept hämtat från:
Sockerrus



Päronmousse
5 gelatinblad
1 burk konserverade päron, ca 800 g (varav ca 500 g päron).
3 dl vispgrädde
0,5 msk strösocker
päronessens
grön färg
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll av lagen från päronen och mixa dem till en slät massa. Vispa grädde och socker.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på spisen i några matskedar av päronen. Häll tillbaka det i pärongeggan och tillsätt päronessensen. Hur mycket man behöver beror på vilken sorts essens man använder. Päronsmaken blir sen tydligare när moussen kallnat.
Blanda pärongeggan med grädden och tillsätt färgen.
Lägg moussen i en burk med tättslutande lock och låt den stelna. Det går alldeles utmärkt att göra moussen dagen innan tårtan ska fyllas.

Recept hämtat från:
Annsann


After Eight fluff

3 dl vispgrädde
150 g After Eight

Dela After Eighten i bitar.
Häll grädden i en kastrull och häll i After Eighten. Värm på svag värme under omrörning tills kolorna har smält. Det får absolut inte koka!

Häll chokladgrädden i en burk med tättslutande lock och ställ kallt i minst 5 timmar.
Häll den kalla smeten i en bunke och vispa med elvisp.
Använd direkt för att fylla en tårta eller förvara i kylen i en burk med lock. Kan med fördel göras dagen innan tårtan ska fyllas.

Recept hämtat från:
Annsann


Marshmallowfondant
150 g marshmallows
1,5 msk vatten
lite cocosfett
320-400 g florsocker
färg
Använd två stora bunkar/skålar, en av dem måste tåla mikro.
Smörj skålarna med cocosfett.

Häll marshmallows och vatten i den mikrosäkra bunken/skålen och florsocker i den andra, börja med 320 g.
Gör en grop i florsockret.

Smält marshmallowsen i mikron i en halv minut, tänk på att effekten kan variera mellan olika mikrovågsugnar, de sväller ganska mycket så håll koll på dem.

Ta ut skålen och blanda runt.
Om det blir en slät massa så behövs ingen mer värme.
Sätt annars in den i ugnen en halv minut till.
Blanda runt ordentligt så att det blir en jämn smet och blanda i färgen.

Häll marshmallowssmeten i gropen i florsockret och blanda med en slickepott.
Det tar ett tag och mmf:en känns ibland som tuggummi.
Tillsätt mer florsocker om den är väldigt kletig.
Mot slutet kan det vara lättare att använda en hand och knåda in florsockret för att till slut ta upp ”klumpen”.

Lägg den färdiga mmf:en i en påse och knyt ihop.
Låt den vila i minst två timmar innan den ska användas.
Den kan ligga väl förpackad i tre veckor utan problem.

Innan man använder mmf:en måste den knådas ordentligt för att bli mjuk och smidig. Därefter kan den kavlas ut och användas för att täcka en tårta eller också kan man göra figurer av den.

Recept hämtat från:
Annsann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar