söndag 20 maj 2012

Bananpaj med kokostäcke och vaniljsås



Bananpaj med kokostäcke


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
3-4 mogna bananer
1 ½ dl vit sirap
2-3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Kokostäcke:
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg

Mixa mjöl och socker tillsammans med kylskåpskallt smör till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt vila minst 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
Ställ in i kylen ca 15 minuter.

Mosa bananerna i en skål.
Blanda med sirap, potatismjöl, vaniljsocker och grädde.
Häll fyllningen i pajformen.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 20 minuter.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Smält smöret till täcket i en kastrull.
Tillsätt farinsocker.
Blanda mjöl, bakpulver och kokos och rör ner det i mjölblandningen.
Rör ner ägget.
Fördela kokosblandningen över pajdegen.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Vaniljsås

1 ägg
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
4 dl mjölk (3 %) eller matlagningsgrädde
1-2 msk vaniljsocker

Blanda ihop ägg, socker, potatismjöl och mjölk/grädde i en kastrull.
Sjud på svag värme tills såsen har tjocknat, vispa hela tiden. Ska inte koka!
Använd inte stålvisp eftersom den kan missfärga såsen.
Låt svalna och smaksätt med vaniljsocker.


Recept hämtat från:
Matklubben

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar